mandag 23. oktober 2017

Ekspedisjon Evjen Berserk

Helg og vi er gode å planlegge. Været er på plass. Nå akkurat nå! Vil dama i huset på tur. To måneder etter brudd i ryggen, røntgen ok. Har starte enkel opptrening. Så nu jævlor må vi på tur med hele familien. Kjenne bål lukt, fryse og kjenne kulda bite tak i kinnene. 

Så Ekspedisjonen krydderes med å ha med familiens midtpunkt med, Leah 6 år. Værmeldingen er meldt vind, men vi vet vindretningen ikke tar dit vi skal ha teltplassen. Vi må regne med minusgrader. Dette er vår første telttur i minus med vår datter. Jeg har heller ikke mye erfaring med teltlivet i minusgrader.Teltlivet har vært planlagt lenge. Det har vært investert i utstyr det siste året Bergans Helium Dome som er et helårstelt og er utformet med tanke på lange turer og ekspedisjoner. Vår erfaring med teltet så langt er det er greit på korte turer og med barn. Teltet vil også fungere greit på fjelltur med pulk eller akebrett. Teltet synes vi er for tungt til å ha med på lengre turer i sekken. Teltet er utrolig bra på grunn av høyde og muligheter for oppbevaring inni teltet. Skal vi voksne på tur vil vi velge et lettere telt. Kondens i teltet ble det, men ikke i den grad av noe ble vått. Vi har alle tre oppblåsbare madrasser som er en forutsetning for jeg kan klare denne ture i det hele tatt. Vi voksne har Exped Synmat 7 M i ulik bredde og min datter et tynt oppblåsbart fra Mountain Equipment. Min datter har en barne sommersovepose og derfor velger vi i tillegg å ta med en voksen sommerpose.  Nytt utstyr på denne turen er Exped hodepute M. Hodeputen veier cirka 70 gram. Vi var svært fornøyd med disse, men anbefaler ikke å ha mye luft i de da blir for harde. Annet nytt er to nyinnkjøpte reinskinn fra Komplettfritid i Bodø.

Pakkelisten:
- 5 Ryggsekker (Jeg kan ikke bære noen av disse)
- En Brumlebjørn (klassens bjørn er på besøk denne helga)
- Hundfòr og hjertemedisin til Timmi
- 1 pk. Cheese doodles og potetgull.
- En klump pinnedeig.
- 1 liter pannekakerøre (med ekstra rømme, smør og spelt)
- Pølser, lompe, ketchup, 1 boks ferdig kuttet løk og agurk.
- Ferdige påsmurte brødskiver.
- Te, kaffe, to små flasker med melk og porsjonspakker kakao.
- 3 liggeunderlag, 4 soveposer, 2 Exped puter.
- 3 Hodelykter
- Litt toalettsaker
- Kaffekjele, stekepanne, kopper, asjetter, litt bestikk, kniv, kaffekopper.
- Klær. Ekstra viktig er å ekstra sko til Leah og ekstra sokker, ull lester og vinterdress. Til oss voksne er dunjakke ved bålet et must for å være varm.
- (Øksa ble glemt, men det prater vi ikke om).Ekspedisjonen første etappe var familiehytta på Åseli. På grunn av min manglende bæreevne må Olav gå to runder ala to sekker i gangen. Så skulle vi i båt, men den var full av vann og is. Så Olav måtte ause denne mens jeg og Leah så på og spiste kjeks. Så var det klart til etappe to av ekspedisjon Evjen Berserk så følgende måtte om bord i båten: 5 sekker, 2 reinskinn, 1 hund, 1 unge, 1 Brumlebjørn og 2 voksne med en kano på slep. Rodde vi over nedre Åselivatnet. Det var helt vindstille, sol og snø i fjelltoppene. Pust inn den gode pusten. Jeg er på tur.
Framme ved andre enden av vannet måtte følgende ut av båten: 5 sekker, 2 reinskinn, 1 hund, 1 unge, 1 Brumlebjørn og 2 voksne. Dermed startet tredje etappe av Ekspedisjon Evjen Berserk og mål for denne etappen var teltplassen. Vi gikk langs elven til vi kom til teltplassen. Her satt jeg fra meg treliters plastbøtte, med to små plastbåter og en plastspade fra meg. Olav tok av seg to sekker og gikk og hentet de to siste ved båten. 


Jeg og Leah startet hentet kvister og never slik vi fikk fyr på bålet. Nei, nei her må jeg være ærlig og korrigere: Jeg hentet kvister og never mens Leah maste noe innmari om noe jeg har glemt hva var mens jeg fortalte henne viktigheten av å få fyr på bålet raskt. Da hun samtidig som hun maste om noe jeg ikke husker hva var frøs hun veldig på bena. Hun hadde på seg Alfa fjellstøvler antagelig et skonummer for små da hun ikke kunne ha dobbel sokk i disse. Olav kom tilbake til leirplassen med siste runde med sekker. Jeg fikk satt Leah på reinskinnet foran et svært lite bål og fikk de små bena hennes på min mage mens jeg ordnet skoene hennes klar. Skiftet så til en sokk med mer ull i og på med foret Viking vintersko. Plopp så er ungen fornøyd og frøs ikke mer på den turen. 


Så var det å bære ved. Jeg bar kvister og Olav bar nedfelte trær. Deretter sen lunsj med ostepølser etterfulgt av kaffe og kakao. Vi burde hatt med en liten termos for enten for å ha varm vann i eller til kaffen i. Så var det å finne teltplass for å sette opp teltet før mørket kom. Mørket kom rundt klokken seks. Så mer ved til bålet. 

Veddemål ble iverksatt 10 poeng til den som så første stjerne. Skumringen kom, bålet lyste mer og konturene fra fjellet kunne skimtes. Leah fulgte nøye med himmelen og skrapte inn 40 poeng. Det var helt vindstille og med kvelden sank temperaturen noe mer. Bålet knitret og ville pannekaker ble stekt på bålet. Det ble husket med lommelykt på. En real kollisjon i trestammen ble det også etter test om det gikk å huske opp ned.


Vi leste tegneserie om Elsa og hennes eventyr og vi sang, gradvis over i nattasanger. Til slutt sa Leah: «jeg må hvile meg litt» og la seg bak på reinskinnet mens bålet knitret og jeg sang Leahs egen nattasang: «So og ro og tipp på tå sov mi vesle Leah, Timmi sover også nå med hode under halen». Der sovnet hun, la henne inn i soveposen og bar henne i teltet. Timmi sov i fotenden hennes på reinskinn gjennom hele natten. 
Stille ble det bare knitret fra bålet.

Jeg gruet meg fælt til å legge meg i minusgrader i teltet, men kom meg i posen. Under meg hadde jeg reinskinn og liggeunderlaget. Vi var våken en gang i løpet av natten hvor fikk oppsummert ingen frøs.


Vi sov til klokken åtte.Spiste frokost foran bålet og pakket sammen. I båten og ved andre enden av vannet ventet besteforeldre med oppvarmet hytte. Båten ble satt på land for denne sesongen.


Turtips med barn: 
Ta med ekstra ullsokk og sko. 
Ta med et tau og lag huske.

Ekspedisjon Evjen Berserk fullført!

Smerter ja turen innebar smerter, små trygge skritt. Lite kunne jeg bidra med av bæring og løft. Jeg er vant og uredd å bære og ta i tak. På denne turen måtte jeg stenge ute alle løft jeg kunne ha tatt. Jeg valgte bevisst å ikke fokusere på hva jeg ikke klarte. Teltturen var svært tilrettelagt for meg. Mitt fokus: Jeg klarte å dra på telttur. Smertene er i dag vonde, men ryggen har grodd. Dette er muskelsmerter og de er intense. Jeg må balansere mellom bevegelse og hvile enda. Jeg blir raskt sliten på en uvant måte. Jeg skynder meg sakte. 


Takk for du leser bloggen min og ha en fin uke😊

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar